повѣдатисѧ

повѣдатисѧ
ПОВѢДА|ТИСѦ (9), ЮСѦ, ѤТЬСѦ гл.
1.Излагаться:

ѡн же ре(ч) ѿ писани˫а ѹбо ве [так!] вѣдѣти древнеѥ же сло(в) истиньно повѣдаѥтсѧ. ˫ако погребении [в др. сп. по погребении] ап(с)лы слышано бѧше англскоѥ пѣньѥ. Пр 1383, 101а; в житии ст҃го ѡц҃а нашего антони˫а повѣдаѥть(с) варѧжьскыи поклажаи ѥсть… и сего ра(д) варѧжьска˫а печера зоветь(с) и донынѣ. ПКП 1406, 191г;

|| объявляться, назначаться:

мѧсопѹстънаго пѧтъ(к)… ˫ако оставленье. мѧсъ повѣдаютьсѧ д҃ни си˫а. а не обь˫адень˫а и пь˫аньства свершенье. (ἐπαγγέλλονται) ПНЧ к. XIV, 202б.

2. Открываться, признаваться; сказаться:

и въставъ идохъ не повѣда˫асѧ никомѹже. и придохъ на море. ЧудН XII, 74а; иосифъ же рече по гл҃ѣхъ тѣхъ повѣдасѧ братии своѥи. падъ же на выи вень˫аминовѣ плакаше(с). (ἀνεγνωρίζετο) Пал 1406, 88б; Ст҃ославъ же Всеволодичь. не повѣдасѧ Изѧславу Дв҃двичю. ни строеви своему Ст҃ославу Ѡлговичю. и ѣха к Вѧчеславу Киеву. ЛИ ок. 1425, 169 (1154); Рюрикъ же рче емѹ брате и сватѹ аже ти пѹти нетѹть азъ ти сѧ повѣдаю. есть ми пѹть на Литвѹ. Там же, 234 (1193).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Полезное


Смотреть что такое "повѣдатисѧ" в других словарях:

  • въ — (въ50000) предл. I. С вин. п. 1.Употребляется при обозначении направления действия или места, куда направлено действие: и въведи таковы˫а [служителей церкви] въ домъ свои. Изб 1076, 21; и прииде въ село то и вечеръ въниде ѥдинъ въ хлѣвиноу тоу.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • пищаль — ПИЩАЛ|Ь (6*), И с. Музыкальный инструмент: и въ мѹсикии мѣсто и пищалии и гѹслии. пѣваю ѡба на десѧть псалма. ПрЛ 1282, 141г; горе въстающимъ заутра и квасъ гѡнѧщимъ ждущимъ вечера. винѡ бѡ ˫а съжьжеть. съ гусльми и прегудницѧми. i тумпаны и… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»